Tarok og Jørn Laursen var op gennem 1970'erne dansk travsports suverænt bedste hest. Tarok og Jørn Laursen var op gennem 1970'erne dansk travsports suverænt bedste hest.

1970-1990

Ni baner, opdræt og eksport eksploderede - og en stor Tarok-æra

Dansk travsport i perioden 1970 til 1990 bød på en enorm kvantitativ og kvalitativ udvikling. Den niende travbane i Billund kom til i 1971, og da Amager-banen måtte lukke i 1975, kom Skovbo til og holdt perioden ud.

Hesteantallet steg voldsomt gennem hele perioden, og i 1989 kunne man i Rudolf Le Anns fødselsår notere den historisk set største årgang på 1430 føl. Eksporten blomstrede, og mens Charlottenlund-banen indtil slutningen af 1960’erne havde stået for næsten alle derbysejre, gik derbyet det næste tiår på skift mellem banerne og de eksporterede heste.

Der var danske travløb ”hver eneste dag”. I slutfirserne nåede man op på mere end 4800 travløb ved mere end 500 årlige løbsdage!

Tarok var travernes bannerfører i Danmark og i udlandet. Efterfulgt af navne som Granit Bangsbo og Handybus - og blandt eksporterne af derbyvindere som Ejnar Vogt og Indus. På kuskesiden havde Vagn Lønborg fra Århus været den første landschampion uden for København allerede i 1960, og i halvfjerdserne kom nye navne som Peter Bratholm, Harald Lund og Preben Kjærsgaard til.

Siden 1980 har Steen Juul og Birger Jørgensen taget ALLE landschampionater til og med i hvert fald 2017, hvor disse linjer skrives. De har i den grad sat deres præg på sporten og gjort sig til levende legender.
Og så var tiden også inde til, at kvinder fik normal licens og fik plads blandt trænerne. Lena Hansen blev første kvindelige træner i 1970.

Perioden bød på en stor import af amerikanske travere af varierende kvalitet. Lundens aldrende champion Walther Kaiser-Hansen stod for en stor del af dem, og han høstede i karrierens sidste år store triumfer med My Nevele. I slutningen af firserne kom Meadow Roland til Danmark og til Preben Kjærsgaard, der sammen med hingsten tog tre sejre på stribe i Copenhagen Cup.

På det politiske og administrative plan blev V6-spillet i samarbejde med Tipstjenesten udset til at være en redningsplanke efter stagnation i omsætningerne i begyndelsen af 1980’erne, men efter et år med store hestepræmier og totalt svigtende omsætning blev spillet stoppet. Det stod nu klart for de fleste, at såvel beskatning, administration og markedsføring var udtænkt forkert og iscenesat med manglende forståelse for det specielle ved vidensspillet. En misforståelse, der desværre blev gentaget senere.

Af Travsportens Hall of Fame/Lars Donatzky