Birger Jørgensen er med bred margin den oftest sejrende travkusk nogensinde. Nu får han plads i Travsportens Hall of Fame. (Foto: Burt Seeger) Birger Jørgensen er med bred margin den oftest sejrende travkusk nogensinde. Nu får han plads i Travsportens Hall of Fame. (Foto: Burt Seeger)

Birger Jørgensen

Selv ynder Birger Jørgensen at fremhæve sin enorme rutine, opnået gennem anslået 50.000 kørte løb, som baggrunden for sin succes. En veludviklet evne til at “læse” et løb, fornemme hestenes små signaler, kompensere for eventuelle svagheder og et indblik i konkurrenternes svagheder, er stærkt medvirkende til Birger Jørgensens status som en sublim travkusk.

Med op mod 9000 sejre i karrieren – “and still counting” – er Birger Jørgensen Danmarks oftest sejrende travkusk nogensinde. I sig selv rækker denne bedrift rigeligt til optagelse i Travsportens Hall of Fame.

Stort set siden starten som træner 1. januar 1980 på Jydsk Væddeløbsbane har Birger Jørgensen været en magtfaktor i dansk travsport.

32 gange har han vundet landschampionatet for professionelle trænere. Dertil skal lægges 83 banechampionater fordelt på syv baner, foruden at han er indehaver af den danske sejrsrekord for én sæson, da han i år 2000 vandt 347 sejre.

Fem gange af 23 mulige har han vundet DM for travtrænere. 13 gange har han været på podiet.

Lad os springe tilbage til karrierens start. Vi skriver 1979. Danmark havde monopol-tv. Anker Jørgensen var statsminister, og på Nykøbing Falster hos Harald Lund og siden Arvid Olsen viste en ung Birger Jørgensen så gode evner i en sulky, at han året forinden – 21 år gammel – var blevet landschampion som jockey.

Det blev bemærket på Jydsk Væddeløbsbane, hvor bestyrelsen var på udkig efter nyt blod til trænerkollegiet.

»Det startede med, at Kaj Ø. Jensen blev opmærksom på Birger Jørgensen på Falster. Jeg tror, at han havde været efter Birger Jørgensen nogle gange,« fortæller Rolf Laugesen, der på daværende tidspunkt var driftsleder på Jydsk Væddeløbsbane.

»Det førte til, at bestyrelsesmedlemmerne Svend Andresen, Kaj Ø. Jensen og jeg havde et møde med Birger. Vi blev enige om, at han skulle starte hos os, og i julen 1979, den 27. december tror jeg det var, kom Birger ind på mit kontor med en kuffert i hånden og spurgte: ”Hvor skal jeg bo”,« erindrer Rolf Laugesen.

»Jeg tror ikke, at Birger havde stort andet i kufferten end en køredragt, en hjelm og et ekstra par underbukser. Svend Andresen (århusiansk tømrermester og ejendomsadministrator, red.) skulle skaffe ham en bolig, men havde ikke noget ledigt før 1. januar, hvor det var aftalt, at Birger skulle starte. Derfor endte det med, at Birger kørte med mig til Stilling og boede der indtil 1. januar.«

undefined
I V6-årene i 1980’erne var Birger Jørgensen en flittig vinder. Til højre ses han med en af de hyppige vindere Fondante. (Foto: Burt Seeger)

Trænerstart som 22-årig

Rolf Laugesen erindrer ikke, at der skulle den store overtalelse til for at få den blot 22-årige Birger Jørgensen til at rykke teltpælene op på fødeøen for i stedet at etablere sig i en anden landsdel.

»Det var han meget villig til. Birger var ligesom han er nu: Fantastisk omgængelig og altid positiv. Han troede enormt meget på sig selv. Som han udtrykte det dengang “… var han ikke kommet for at blive nummer to til Vagn Lønborg”,« fortæller Rolf Laugesen.

På den tid var Vagn “Futter” Lønborgs stald totalt dominerende i Århus med en ubrudt championatsrække siden 1962. Samtidig var stalden “fødekæde” for nye navne, idet blandt andre Walther K. Pedersen og Bent Madsen var jockeyer i stalden inden deres respektive trænerkarrierer.

»Bent Madsen var den helt store hjælp for Birger. Når andre prøvede at “jorde” Birger, så hjalp Bent ham og var utrolig hjælpsom med at få Birger integreret.«

Således gik det til, at Birger Jørgensen den 1. januar 1980 åbnede stald på Jydsk Væddeløbsbane. Med sig fra Falster havde han ifølge Rolf Laugesen en enkelt hest – Big Shot – men der var opbakning fra flere fronter. Ikke mindst fra Henry Laursen. Hans Stutteri Ingerslevgård blev tidligt Birger Jørgensens base ved siden af stalden på Jydsk Væddeløbsbane. Det blev til succes med omgående virkning. Allerede i sin anden sæson – i 1981 – vippede han Vagn Lønborg af championatspinden.

»Det var Birger Jørgensens jockeyresultater, som Kaj Ø. Jensen var faldet for. Henry Laursen støttede op. Det samme gjorde formanden for Aarhus Travklub Finn Kjelstrup, så jo, der var klar opbakning. Birger fik køreture fra alle mulige. Det var dengang catchdriving-begrebet opstod i Århus,« sammenfatter Rolf Laugesen.

undefined
Velkommen i Club 1000. Driftsleder Jørgen Hill gratulerer Birger efter karrierens sejr nummer 1000. Til højre hyldes han af landsholds- og AGF-målmand Troels Rasmussen. Begge er hædret med Boye Pokalen som årets århusianske idrætsnavn. Troels Rasmussen i 1986 og Birger Jørgensen i 1987 og 2009. (Fotos: Ole Hindby)

Havde 50-60 heste i slutningen af 1980’erne

På Jydsk Væddeløbsbane tog tingene fart og stalden voksede. Blandt dem, som var med på vognen, var den senere træner Henrik Lund.

»Jeg var ansat hos Birger i samlet seks år. Første gang i 1986 og et år frem, indtil vi rejste til USA (Henrik Lund og Knud Mønster, var sammen i et halvt år hos Stanley Dancer og siden Abe Stoltzfus, hvor også Nicolaj Andersen stødte til, red.). Da vi kom hjem, var jeg i yderligere fire-fem år ansat hos Birger,« fortæller Henrik Lund.

»Da stalden var størst, havde vi omkring 50-60 heste fordelt mellem Ingerslevgård og Jydsk Væddeløbsbane. Det var arbejde seks dage om ugen fra meget tidligt til meget sent. Der blev kørt væddeløb hver dag. Birger mødte selv ind ved 8.30-tiden, kørte travløb hver eneste dag, og var i hverdagene ikke hjemme igen før på den anden side af midnat.«

»Dengang startede løbene kl. 19 og sluttede først ved 23.30-tiden, så Birger trænede med hestene til ved 15-tiden, inden han kørte til løb. Han har arbejdet hele sit liv og er bestemt ikke kommet sovende til sin succes.«

undefined
En derbyvinder præsenterer er derbyvinder. I 1988 vandt Birger Jørgensen for første gang Dansk Trav Derby, med egentrænede Lancelot Broholm. På fotoet til højre anes i baggrunden den nuværende sportschef René Jensen og Henry Laursen. Sidstnævnte var Birgers svigerfar og ejede Stutteri Ingerslevgård, som i en årrække var Birger Jørgensens base sammen med Jydsk Væddeløbsbane. (Fotos: Burt Seeger)

Hård og kontant, men realistisk

Hvordan var Birger som arbejdsgiver?

»Han var en rigtig god arbejdsgiver. Hård og kontant, men realistisk. Vi var fire-fem ansatte, deriblandt Thomas Bonde, Klavs Anderson, Knud Mønster og Lisbeth Brøndum. På den tid var der et helt andet liv på banerne. Dengang arbejdede man, fordi man synes det var sjovt. Ellers havde man heller ikke været der så længe. I forhold til den løn man fik, havde man alt for mange timer. Det var lysten, som drev værket, og man kom hinanden ved, også efter arbejde,« fortæller Henrik Lund.

Hvordan “nursede” Birger sit personale?

»Vi havde det egentlig dejlig frit. Vi styrede det lidt selv og kendte arbejdsgangene. Det var ikke sådan, at Birger kom og forklarede, hvordan og hvorledes. Han vidste, at det var som det skulle være. Det var meget frit.«

Hvad er Birgers primære force?

»Hans ærgerrighed. Han VIL vinde, men det vil alle selvfølgelig i denne sport. Nu har Birger været med i så mange år, at jeg tror, at han vælger at bakke to centimeter, hvis en konkurrent kommer for tæt på. Det gjorde han ikke dengang. Jeg tror såmænd ikke, at hans vinderinstinkt er blevet mindre, jeg tror bare at han er blevet lidt mere forsigtig med årene.«

Hvad kendetegner ham i øvrigt?

»Han har altid været utrolig “kold”. Det tror jeg, at han er i alt, hvad han er med til. Jeg tror også, at det er medvirkende til at gøre ham til en så forbandet god kusk. Vinder han 100 løb så er de 80 vundet på andres fejl, fordi han er så kold og afventende. Det var nok også lettere dengang, hvor han kunne vælge og vrage. Der var løb hver eneste dag, og han kunne flytte hestene rundt til de forskellige baner. Det er ikke muligt i dag, hvor konkurrencen samtidig er meget hårdere. Vi har rigtig mange dygtige kuske herhjemme, men på den tid var han uden tvivl Danmarks bedste.«

undefined
Trods sne og slud, Birger Jørgensen kører ud. Et sejrsfoto fra en kold vinterdag i Lunden. Til højre hyldes han efter triumf i Ekstra Bladets Rigschampionat 1995. (Fotos: Burt Seeger)

Fatter ikke hvor han får energien fra

Hvad har du lært af Birger?

»Jeg har lært, at hvis du vil frem i livet, så kræver det, at du yder en indsats. Man kan bare kigge på Birger i dag. Jeg fatter ikke, hvor han får energien fra og stadig kan blive ved med at have den.«

Hvad er hans svaghed?

»Han kan have svært ved at lytte til andre mennesker. Det hænger igen sammen med, at han vil være bedst, men det kan også være en svaghed, hvis du altid tror, at du ved alting indenfor alt. Med Birger er det ligegyldigt, om du diskuterer politik eller andet. Han er meget svær at overbevise om noget. Det kan både være en styrke og en svaghed.«

Kommer der nogensinde en ny Birger?

»Der kommer ikke en, der bliver lige så dominerende, som han har været. Det har igen noget at gøre med, at konkurrencen er anderledes. Der kan godt komme en kusk som er fuldt ud lige så dygtig, men bare ikke lige så markant som Birger har været det.«

undefined
I slutningen af 1990’erne var Birger Jørgensen fast kusk bag et af dansk travsports største talenter, C Tøj Frøkjær, trænet af Per Iversen. Det blev til sejr i bl.a. Dansk Opdrætningsløb, Jydsk 2-årings Grand Prix, Jydsk 3-årings Grand Prix og Europæisk 3-års Championat i Rom. Desuden gik hesten op mod USA-importerne ved en tæt andenplads bag Conway Hall i Gran Premio Orsi Mangelli-finalen i 1998 (fotoet til højre) i kølvandet på en andenplads bag Varenne i indledende afdeling. (Fotos: Burt Seeger og DTC's Fotoarkiv)

Hvordan synes I selv det går?

Af anekdoter fra tiden som staldmand og jockey hos Birger Jørgensen husker Henrik Lund især én episode, der samtidig kendetegner Birger som menneske.

»En weekend var Birger til kuskematch. I hans fravær var Knud Mønster og jeg sat op bag otte heste. De tjente ikke kongens mønt. Da Birger næste morgen mødte ind ved 8.30-tiden satte han sig ned på hug, kiggede på os og spurgte: Hvordan synes I selv det går? Det var hans måde at agere på. Det var ikke sådan, at man fik et kæmpe møgfald. Det viser bare, hvordan Birger var og er,« siger Henrik Lund.

Efter årene som staldmand vendte Henrik Lund sidenhen tilbage i sporten som selvstændig træner, og nu amatørtræner. I begge sammenhænge har han samarbejdet med Birger som kusk.

»Det samarbejde har været ganske fint. Vi har taget vores kampe, men vi har lidt samme syn på sagerne. Jeg vil også gerne vinde, og vi har et fortrinligt samarbejde, selvom vi ikke altid er enige om tingene,« siger Henrik Lund.

undefined
Kuskematch på Jydsk Væddeløbsbane i de tidligere 1990’ere. Birger Jørgensen tjekker lodtrækningens udfald sammen med Jørn Laursen og Thorkild Hansen. Til venstre i billedet ses en ung Birger Jørgensen-fan ved navn Michael Lønborg. (Foto: Ole Hindby)

Læs også: Storløbssejre og championater

Har en mening om alt

Et nutidigt og meget velfungerende samarbejde har Birger Jørgensen med Skive-træner Morten Juul.

Hvordan er Birger som samarbejdspartner?

»Birger er jo fantastisk. Han har en mening om ALT, om det så har noget med trav, politik, mad eller andet at gøre. Vi har været på mange ture efterhånden, hvor vi har siddet i bilen, og uanset hvad vi taler om, så ved han noget. Han er meget alsidig, synes jeg,« siger Morten Juul.

Og i træner/kusk-relationen?

»Birger har jo en rutine som ingen andre. Og så har han en fantastisk hukommelse med hensyn til at huske de konkurrenter han møder; deres svage og stærke sider i løbene. Han er snu og er bare fantastisk i en sulky. Han har et helvedes godt håndelag for det. Ellers vinder man jo heller ikke over 8000 løb.«

undefined
I 2009 blev Birger Jørgensen Danmarks første og hidtil eneste vinder af VM for travkuske. Konkurrencen blev afgjort i Norge. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Hvad har han lært dig?

»En masse. Vi taler meget om tingene, også i hverdagen. Hvis noget ikke har fungeret i løb, eller hvis jeg har haft dyrlæge, så ringer han og spørger, hvad vi fandt ud af. Vi analyserer meget på tingene. Birger går mere op i det end andre catchdrivere, fordi han ved, at han også sidder der næste gang.«

Hvordan er han som kusk og som menneske?

»Han kender hestene og ved lige nøjagtigt, hvad de kan og ikke kan, og så er han bare generelt god til at køre. Som menneske er han en rar mand. Han snakker aldrig dårligt om nogen. Et godt menneske, hedder det vel.«

undefined
En koncentreret Birger Jørgensen bag startvognen. Til højre får han sig et tvunget “bad” i søen på Racing Arena Aalborg efter en af sine fem guldmedaljer ved DM for Travtrænere. (Fotos: Burt Seeger og Hesselborg Foto)

Hvad er hans svagheder?

»Den eneste er, at han en gang imellem er for forudindtaget. Han tænker ofte at “sådan bliver det”, så nogle gange kan han lægge sig ned på forhånd. Det er en af de få ting, jeg kan komme i tanke om.«

I forekommer at have et gensidigt drilleforhold?

»På det område er Birger lidt sjov. Hvis man siger et eller andet til ham, så står han ofte og vejrer stemningen lidt, som om at han tænker: Mener han det eller er det bare “pis”. Der er han somme tider lidt tung i betrækket.«

undefined
Ni gange har Birger Jørgensen vundet Dansk Opdrætningsløb. Seks af gangene er det sket med heste trænet af Peter Rudbeck, her Theromoursaidfire i 2012. (Fotos: Burt Seeger)

Sublim til at køre

En anden samarbejdspartner, som i en lang årrække har spillet en stor rolle i Birger Jørgensens karriere, er Peter Rudbeck. Opregnes alene sejre i klassiske opgør og øvrige storløb har Birger Jørgensen fra 2005-2018 siddet i sulkyen bag 30 Rudbeck-vindere. Ni af dem med Nobodybeatsthebeat. 

Hvad var udslagsgivende for valget af Birger som samarbejdspartner, da det tog fart efter årtusindskiftet?

»Det var selvfølgelig, at han var dygtig. Samtidig kunne jeg godt lide hans måde at håndtere hestene på, og med tiden også hans væremåde. Den kendte jeg ikke på forhånd. Det er selvfølgelig også derfor, at samarbejdet blev så langvarigt,« siger Peter Rudbeck.

Hvor stor andel i din succes i de foregående to årtier kan tilskrives Birger?

»Det er svært at sige. Det er klart, at hvis man skal vinde disse løb, så skal man også have en dygtig kusk, og der er ingen tvivl om, at Birger var og er en af de bedste kuske i Danmark,« siger Peter og tilføjer:

»Han er sublim til at køre. Man vidste, at når man kom ned med en toåring første gang, kørte han et par omgange, og så vidste han, hvordan den kage skulle skæres. Vi har set mange eksempler med andre, som er faret af sted i overfart i prøvestarterne. Birger kørte i stedet lige så stille rundt, og så var han der i stedet i løbet. Han har en enorm erfaring, hvilket selvfølgelig er kommet mig til gode.«

undefined
Et mangeårigt samarbejde med Peter Rudbeck har givet mange besøg i vindercirklen. Blandt de mest succesfulde heste har været Nobodybeatsthebeat, der vandt såvel Dansk Opdrætningsløb, Dansk Hoppe Derby, Jydsk 2-årings Grand Prix, Jydsk 3-årings Grand Prix, Jydsk 4-årings Hoppe Grand Prix, Grand Circle 3-års Championat for hopper, Grand Circle 4-års Championat for hopper og mange andre sejre. (Foto: Ole Hindby og Burt Seeger)

Kan hive sig selv op ved hårrødderne

Er der sejre, hvor Birger kan tilskrives de udslagsgivende marginaler?

»Der er en mængde løb, hvor Birger har kørt godt, så selvfølgelig har han gjort en forskel. Et løb, hvor han var udslagsgivende, var i hvert fald ved derbysejren med Stand And Deliver. Da fik han kørt et fuldstændigt perfekt løb. Han havde selvfølgelig også lidt tur, men han ramte det hele den dag og vendte end ikke pisken. Han sad med omvendt pisk gennem opløbet, og hesten vandt trods alt kun med et hoved. Som han sagde efterfølgende: Det ville ikke have været sjovt at være kommet over til mig efter løbet, hvis den kun var blevet anden og han ikke havde vendt pisken.«

Hvori ligger Birger Jørgensens styrke?

»Det er hans ro og stabilitet, og så synes jeg, han har en evne til at hive sig selv op ved hårrødderne, når det rigtigt gælder. Der er han lige ekstra skarp. Når han har skullet køre de store løb, så går han lidt ind i sig selv. Så kan han lige optimere de sidste fem procent.«

undefined
Birger Jørgensens anden derbysejr. Med Stand And Deliver besejrer han i 2013 Scirocco Sisa og Stelton. Bemærk at skønt sejrsmarginalen blot var et hoved, har Birger Jørgensen pisken bagudvendt ved målpassage. (Foto: Burt Seeger)

Af Travsportens Hall of Fame

Indvalgt februar 2022

Tekst: Niels Jørgensen

Fotos: Se billedtekster

Storløbsoversigt, billedsøgning og layout: Henrik Ebbesen

Birger Jørgensen

Født 5. august 1957

Trænerstart 1. januar 1980 på Jydsk Væddeløbsbane

Vinder af EM for travkuske i 1989 og VM i 2009

Vinder af DM fra travtrænere 2000, 2001, 2003, 2014, 2018

32-dobbelt landschampion

Indehaver af den danske rekord for flest sejre på én sæson: 347 sejre i år 2000.

Data pr. februar 2022

undefined