Harald Lund i selskab med derbyvinderen Osman Bogø. En hest, han betegnede som "mit livs hest". Harald Lund i selskab med derbyvinderen Osman Bogø. En hest, han betegnede som "mit livs hest".

Harald Lund

Som den første forbedrede Harald Lund legendariske N. J. Kosters danske sejrsrekord og var i mange år nærmest enerådende på Nykøbing Falster Travbane. Han vandt Dansk Trav Derby og Dansk Trav Kriterium med Osman Bogø og satte sejrsrekord med Thai Langkilde (28 sejre på én sæson)

Det er efterhånden snart 21 år siden, at dansk travsport mistede en af sine allerstørste profiler gennem tiderne, da Harald Lund døde pludselig i en alder af 57 år.

20 trænerchampionater blev det til på hjemmebanen i Nykøbing Falster i årene 1970-91, hvor det ikke var usædvanligt, at stalden vandt fem-seks løb på en løbsdag – ja, på et tidspunkt engang i 70’erne blev det faktisk til ikke færre end OTTE sejre samme dag!

Men Harald Lund var ikke kun “Kongen af Falster”. Han var også trænerchampion på Amager i 1974 samt på Skovbo i 1977, 1980-83 og 1987. Det blev endvidere til fem landschampionater (1972, 1974 og 1976-78).

Han vandt i alt 2.848 løb og var ved sin død den tredjemestvindende danske travtræner efter Birger Jørgensen og Steen Juul.

Harald Lund er en af de få danske travkuske, som har vundet alle de tre klassiske løb på Lunden – Dansk Opdrætningsløb med Bison Bogø, Dansk Trav Kriterium med Osman Bogø og Captain Bogø samt Dansk Trav Derby med Osman Bogø. 

Ingen sejre som jockey

Harald Friis Lund kom til verden den 17. september 1940 i Klovborg i Jylland som den ældste af i alt syv søskende.

Faderen var landmand og familien havde derfor heste, som Harald tidligt fik lov til at passe. Interessen for travsport kom ind i billedet, da Skive-banen åbnede i 1948, og Harald begyndte at gå til trav sammen med faderen. Her fik han kontakt med amatørkusken Axel Leth Jørgensen og fik lov til at tage med til løb i både Aalborg og Århus.

På et tidspunkt så han en annonce i avisen fra Stutteri Store Møllegård i Hørsholm, som søgte en staldmand, og 17 år gammel rejste Harald Lund til Sjælland.

Under sin soldatertid begyndte han at komme i stalden hos både Tommy Petersen og Palle Sperling, og efter sin hjemsendelse blev han ansat hos sidstnævnte. Harald Lund var også i kortere perioder hos Gerhard Petersen, Verner Rasmussen og Benth Kyvsgaard, men regnede Palle Sperling som sin egentlige læremester.

Harald Lund fik jockeylicens i 1962, men nåede sjovt nok aldrig at vinde løb som jockey i godt 70 starter.

undefined

Harald Lund nåede aldrig at vinde løb som jockey. Han tog dog senere revanche, da han indløste trænerlicens.

Headhuntet til Falster

Efter ni år som staldmand fik Harald Lund chancen for at blive selvstændig på den nystartede travbane i Nykøbing Falster, der åbnede den 15. oktober 1966. Inden da havde træner Georg Andersen (Derbyvinder med Victory King) fået til opgave at udpege tre unge talenter, der ville starte som trænere på den nye bane – og valget faldt på William Günther (Palle Günthers far), Anthon Nielsen og Harald Lund, der fik hver sin stald på banen. Georg Andersen, som på det tidspunkt var privattræner for A/S Dam & Co. (ejer af blandt andet Brother Hill), fik også en stald på banen.

Harald Lund startede med tre heste på træningslisten og havde blot en enkelt forspændingshest, Alliance Hanover, til start på åbningsdagen. Det blev kun til to sejre det første år, hvor banen afviklede tre løbsdage, men allerede året efter vandt han 25 løb.

I 1967 blev Jens Jensen trænerchampion, og de to efterfølgende år gik titlen til Anthon Nielsen, men i 1970 blev Harald Lund for første gang champion på hjemmebanen med 58 sejre og siden fulgte yderligere ni championater i træk.

Mit livs hest

Harald Lunds fire klassiske sejre blev som nævnt vundet med Bison Bogø, Captain Bogø og Osman Bogø, og det var på ingen måde tilfældigt. Hans navn vil altid være forbundet med Bogø-hestene, som Harald vandt bunker af løb med igennem det meste af karrieren.

Samarbejdet med Henry Toft-Olesen på Stutteri Kejsergården startede kort efter Nykøbing-banens åbning, og i 1971 kom det store gennembrud med Osman Bogø, som Harald Lund senere i karrieren beskrev som ”Mit livs hest” - og ikke uden grund. Han vandt 71 løb med Osman Bogø, der også fik fin succes i avlen, og Harald fik også stor glæde af mange af hans afkom (Hotfoot, Horsepower Bogø, Andy Bogø m.fl.).

Som 3-åring var Osman Bogø nærmest enerådende med 10 sejre i 11 starter, heriblandt Dansk Trav Kriterium, Amagers 3-års Mesterskab, Lolland-Falsters 3-års Mesterskab, Skives 3-års Mesterskab og Fyns Treårs Grand Prix. I indkørte præmier blev det til beskedne 66.000 kroner, men det var faktisk mange penge i 1971, hvor kun derbyvinderen Nu Bangsbo tjente mere herhjemme med 118.600 kr.

Det blev til et enkelt nederlag som 3-års i et løb på Lunden før Kriteriet, formentlig fordi Osman Bogø led af køresyge efter den lange køretur fra Nykøbing Falster til Charlottenlund samme dag. Noget tilsvarende skete i begyndelsen af 4-årssæsonen, så for at være på den sikre side, blev Osman Bogø sendt til Charlottenlund flere dage inden derbyet sammen med en staldmand.

I Dansk Trav Derby sejrede Osman Bogø overlegent efter føring fra start til mål i tiden 1.22,2a/3000 meter; den tredjehurtigste vindertid i løbets historie – 0,5 sekunder langsommere end Karina Axworthys løbsrekord på 21,7 sat i 1969.

undefined

Osman Bogø stillede til start i Dansk Trav Derby 1972 som storfavorit efter 17 sejre i 21 starter. Og Joe's Pride-sønnen levede til fulde op til favoritværdigheden. 

”Her kommer Derbyvinderen”

Osman Bogø var storfavorit (14:10) i Derbyet og selvom han som så ofte før stoppede lidt op til slut, blev sejren meget sikker foran Ocitta (Mogens Larsen) og Osiris Salar (Jens Chr. Bligaard), til stor glæde for kredsen omkring den billedskønne hingst – ikke mindst Mogens Hvid fra Hvids Hestetransport. Han havde nemlig fået malet et skilt til lastbilen hvorpå der stod: “Her kommer Osman Bogø” – og på den anden side af skiltet, der blev vendt om til hjemturen: ”Her kommer Derbyvinderen Osman Bogø”! 

undefined

Harald Lund på æresrunde med Osman Bogø efter sejren i Dansk Trav Derby. Det blev hans eneste derbysejr i karrieren.

En anden sjov episode fra dengang var, da Kaj Løvring midt under revyen Revykøbing i Nykøbing F. sagde (med fynsk dialekt): “Je’ ka’t snuppe hvis it Osman Bogø snupper det Derby”. Jo, man fulgte skam med i Osman Bogøs karriere dengang. 

Osman Bogø fortsatte udviklingen som ældre hest og vandt blandt andet Mesterskab for Danmark (1974) og var to gange med på det danske landshold til Nordisk Mesterskab, hvor han som bedst opnåede en tredjeplads.

I samme årgang som Osman Bogø havde Harald i øvrigt Oberst S, der vandt 34 løb, heraf 13 som 4-års, hvor han dog ikke blev matchet i årgangsløbene.

Mere Bogø-succes

Osman Bogøs første årgang, A-årgangen, indeholdt flere fine heste, som var stærkt medvirkende til, at Harald Lund i 1977 vandt trænerchampionatet på både Nykøbing F. og Skovbo, ligesom han blev en suveræn landschampion med 171 sejre – hele 64 sejre mere end Preben Kjærsgaard på andenpladsen.

Sejrshestene det år var Rex Trolle, Andy Bogø og Thai Langkilde med hhv. 16, 13 og 12 sejre, men derudover vandt Harald Lund også Dansk Opdrætningsløb med Bison Bogø – sidstnævnte var lillebror til Osman Bogø, der i øvrigt stadig var aktiv og vandt ni løb i 1977.

I 1978 forbedrede Harald Lund sin egen sejrsrekord til 176 sejre, og igen var Rex Trolle topscorer med 18 sejre, men også heste som Bo Dyndmose (13 sejre), Thai Langkilde (12 sejre) og Bingo Bogø (otte sejre) var medvirkende til det flotte resultat. Bison Bogø havde også en fin succes med sejr i NFT’s 3-årsmesterskab og en andenplads i Dansk Trav Kriterium bag Bjørn Ørnhøj.

undefined

Bison Bogø, der var lillebror til Osman Bogø, testes her i et afsluttende arbejde før Dansk Trav Derby 1979.

I 1979 måtte Harald nøjes med tredjepladsen blandt de førende trænere, men vandt trods alt 143 løb og overraskede i Dansk Trav Kriterium med Captain Bogø, der ”i en lidet flatterende gangart” - som Inga “Mrs Quickly” Nielsen skrev i Travsporten 1979 – sejrede i tiden 1.21,8a/2500 meter foran Christa U og Cili Røg.

undefined

Selvom gangarten ikke var den bedste, kunne Harald Lund gå til tops i Dansk Trav Kriterium 1979 med Captain Bogø. 

28 sejre på én sæson

Det helt store navn i 1979 var imidlertid Thai Langkilde, der det år vandt ikke færre end 28 løb i 42 starter – primært på Skovbo og Nykøbing F.-banen.

Thai Langkilde var som unghest først hos Thorkild Hansen og siden hos Haralds lillebror, Martin Lund, som solgte hesten til brormand. Pay Dirt-sønnen kom først til start som 5-års efter den var skiftet til Harald Lund, men så gik det til gengæld også stærkt med 12 sejre som både 5- og 6-års, inden jubelsæsonen i 1979, hvor Thai Langkilde satte dansk sejrsrekord – en rekord der aldrig senere er blevet slået.

I 1980 vandt Thai Langkilde sjovt nok ikke ét eneste løb, men fik senere gang i sejrene igen og nåede i alt 49 sejre.

Fra den periode huskes også heste som Nuss Hanover (41 sejre), Sonny Senator, Sølvpilen, Tax Dyndmose, Ursus Hill (som i 1977 gav Harald sin sejr nummer 1.000), Viggo S, Bo Dyndmose og Bye-Bye Vixi.

Læs også: Storløbssejre og championater

Jernhesten Rex Trolle

70’erne var Harald Lunds bedste årti, hvor han også vandt masser af løb med førnævnte Rex Trolle, der med sine 93 sejre er en af dansk travsports oftest sejrende heste gennem tiderne – kun overgået af Tarok (111 sejre) og Nikodemus (107 sejre).

Modsat Osman Bogø var Rex Trolle en stor, nærmest ”firkantet” hest, der som unghest var helt umulig. Den var fuld af unoder og havde et meget vanskeligt temperament, men takket være en meget tålmodig ejer, som havde købt hesten for relativt mange penge, lykkedes det med tiden at få Rex Trolle til at fungere.

Allerede som 3-års vandt han 11 løb og siden hen udviklede Rex Trolle sig til en fremragende hurtigtraver, der blandt andet blev Årets Hest på Skovbo i 1977.

undefined

Sejrsslugeren Rex Trolle i vindercirklen på Charlottenlund Travbane i par med sin træner og Hans Kongelige Højhed Prins Henrik.

Harald Lunds succes fortsatte for næsten uformindsket styrke i 80’erne, hvor han frembragte en lang række topheste som Asger Hovmand, Akaski, Bandy Bangsbo, Dandy Bangsbo, Dennis Bodholt, Filur Morsø, Firestone, Hambletonian R, Heidi Meldgård, Hermes Vangsgård (55 sejre), Horsepower Bogø, Hotfoot, Hurricane, Kashmir Tårup (68 sejre), Kermit Porse, On Line KTAS, Royster Digisoft og Rising Shadow – for nu blot at nævne nogle af de allerbedste.

Med undtagelse af 1981, hvor det ”kun” blev til 79 sejre, vandt Harald Lund hvert år i perioden 1974-88 over 100 sejre om året. I 1988 passerede han legendariske N. J. Koster (2.328 sejre) og blev den oftest sejrende danske travtræner gennem tiderne.

Læs også: Skovbo tur-retur

Hård arbejdsgiver

Mange senere trænere har fået en del af deres uddannelse hos Harald Lund, heriblandt Arvid Olsen, Birger Jørgensen, Henrik Thomsen (sommerferiejob), Johnny Jørgensen, Ken Ecce, Martin Lund, Rene Kjær og Søren Johansson, og alle husker deres tid hos ”Torpedo-Harald” som en god og meget lærerig tid, hvor man fik lov til at bestille noget fra morgen til aften til en minimal løn.

Harald gik selv forrest, men der var også nok at se til med op mod 80-100 heste i træning i storhedstiden i 70’erne og 80’erne.

I Haralds egen stald på banen var der kun plads til 26 heste, så det var nødvendigt med ekstra bokse rundt omkring – både på og udenfor banen.

Harald Lund havde sin egen gård på Gedser Landevej 10, få hundrede meter fra Nykøbing-banen, som han købte i begyndelsen af 70’erne. Her var der plads til 15 heste, men derudover lejede han sig ind hos sin nabo, banens mangeårige bestyrelsesformand, Halvdan Grøndal Hansen, som havde yderligere 16 bokse, der stort set altid var fyldt op.

Det var ikke usædvaneligt, at stalden startede op mod 20 heste på en almindelig løbsdag, så der var travlhed fra start til slut og det var ofte en logistikmæssig udfordring for staldfolkene, når de mange heste skulle hentes de forskellige steder.

Lønnen som staldmand var ikke høj - til gengæld var Harald flink til at give køreture til sine jockeyer, som også vandt mange løb. Både Anders Jensen og Ole Jørgensen (nu Veideland) blev således begge landschampions.

Det var også hans mangeårige førstemand, Arvid Olsen, som i 1980 fik brudt Harald Lunds dominans på Nykøbing-banen og blev trænerchampion for første gang. Han gentog triumfen året efter, men i 1982 var Harald tilbage på tronen og vandt igen ti championater på stribe – sidste gang i 1991.

Herefter fulgte seks championater på stribe til Arvid Olsen og de sidste 20 år er championatet på Nykøbing F-banen 16 gange vundet af trænere med en fortid hos Harald Lund!

Festens midtpunkt

Harald Lund var ofte festens midtpunkt, en meget udadvendt type, hvilket ikke var nogen ulempe, når det gjaldt om at skaffe nye hesteejere til stalden. Det var i en tid, hvor det var almindeligt, at dagens sejre blev fejret med en kasse øl og man ofte blev på travbanen flere timer efter løbene var slut.

De store sejre med Osman Bogø blev ofte fejret med en god middag på Tappernøje Kro eller Rønnede Kro. Her indtog Harald Lund hele lokalet med sin velkendte latter. Med pokalen på bordet var ingen i tvivl om, hvem der var på besøg. Hovedpersonen selv var ikke med til bords; han måtte nøjes med lidt ekstra gulerødder.

Haralds kammer i stalden på Nykøbing-banen var også et populært samlingssted, der ofte var fyldt til bristepunktet med hesteejere og andet godtfolk, som elskede at høre når Harald fortalte historier. Det var ikke uden grund, at stalden som regel var fyldt med unge mennesker, som blev tiltrukket af den kammeratlige stemning.

undefined

Harald Lund var ofte i centrum - både på og udenfor banen. Her er det på banen, at han i par med Osman Bogø og hestens ejer får overrakt B.T.'s Gyldne Dækken i 1975.

Døde med støvlerne på

Harald Lund tihørte kategorien stortrænere, men var også en STOR træner i fysisk forstand, som ikke sagde nej til bordets glæder og hvad deraf fulgte, hvilket måske var medvirkende til at han i slutningen af juni 1997 måtte kaste håndklædet i ringen og fik en tredobbelt bypass-operation.

Set i bakspejlet gik han nok for hurtigt i gang med at arbejde igen, men sådan var han bare. Han kunne ikke sidde stille og insisterede blandt andet på at gå de cirka 800 meter over til travbanen kort tid efter operationen. I midten af august begyndte han at deltage i den daglige træning, og 23. august var han tilbage i sulkyen i et løb på Nykøbing-banen.

I et interview til Væddeløbsbladet i anledningen af 25-års jubilæet for Osman Bogøs derbysejr udtalte Harald blandt andet, at det var gået over al forventning og han følte sig 20 år yngre. Udadtil var det den ”gamle Harald” som var tilbage med fornyet styrke og optimisme – men blot fire måneder efter operationen gik det galt.

Harald havde netop vundet et løb på hjemmebanen med Ascari W den 29. oktober 1997, og kort tid efter han var kommet tilbage til stalden, faldt han om – ramt af en blodprop. Harald Lund blev blot 57 år.

Siden 1998 har Nykøbing Falster Travbane afviklet ”Harald Lunds Mindeløb” for at ære banens største profil gennem tiderne.

Af Travsportens Hall of Fame/Henrik Berg - Fotos: Burt Seeger