Jørn Laursen kom på alles læber som amatørkusk bag nationalklenodiet Tarok. Senere fortsatte han successen i de professionelles rækker. Jørn Laursen kom på alles læber som amatørkusk bag nationalklenodiet Tarok. Senere fortsatte han successen i de professionelles rækker.

Jørn Laursen

I december 2018 blev Tarok indvalgt i Hall of Fame og nu er turen kommet til Jørn Laursen, som fejrede utallige triumfer med ”Dannebrog på fire ben” – men også havde stor succes som selvstændig træner i over 30 år.

Steen Juul har vundet Dansk Trav Derby otte gange som kusk og Birger Jørgensen har været både europa- og verdensmester, men i den brede befolkning er Jørn Laursen uden diskussion langt mere berømt – først og fremmest takket være Tarok, dansk travsports største firbenede profil gennem tiderne, der i 2013 var hovedperson i Regner Grastens film ”Tarok – grib drømmen mens du kan” og siden har fået sit eget museum.

Set fra en sportslig vinkel har der været meget stille omkring Jørn Laursen de sidste 15 år, selvom han officielt først stoppede som træner i 2017.

undefined
Selvom Jørn Laursen har lagt kørehandskerne på hylden, er han fortsat særdeles aktiv i og omkring Tarok Museet.

75-årige Jørn Laursen er dog fortsat er yderst aktiv i forbindelse med Tarok Museet, men derom senere. Mange husker stadig “ham med Tarok” og der går sjældent en dag, hvor Jørn Laursen ikke bliver genkendt – hvad enten det er hos frisøren eller i supermarkedet.

Men Jørn Laursen har også en ganske særlig evne til at sælge travsporten, så alle bliver fanget. Den fødte PR-mand om man vil, som evner at holde et publikum fanget når han – oftest i selskab med hustruen Ingelise – gennem årene har holdt utallige foredrag om tiden med Tarok over det ganske land.

undefined
I de glade Tarok-dage hvilede mediernes øjne konstant på familien Laursen fra Skive. Ofte var det Jørn Laursen, der stod frem foran journalisterne. En rolle, han trivedes i.

Som søn af legendariske Karl Laursen er Jørn Laursen om end ikke født ind i travsporten, men dog tæt på. Faderen fik således amatørlicens i 1955 og sidenhen begyndte de fire sønner, Mogens, Vagn, Jørn og Aksel Laursen også at køre løb.

Jørn Laursen ville oprindeligt være sømand og var efter sømandsskolen ude at sejle et halvt års tid, men problemer med søsyge fik ham til at gå i land. Herefter begyndte Jørn Laursen som konstabel på Flyvestation Karup, hvor han var i tre år og blandt andet stod for den fysiske træning af piloterne. Jørn Laursen kom også på militærlandsholdet i orienteringsløb og vandt blandt andet en bronzemedalje ved en konkurrence i Finland.

Mens han var i flyvevåbnet fik Jørn Laursen i 1962 amatørlicens og vandt samme år sin første sejr med hesten Wiibroe, der var ejet af nuværende overdommer Aksel Møllers far, som var materielmester på Flyvestation Karup. Foruden Stald Kimas heste kørte Jørn Laursen de første par år også med Stald Vestjydens heste, Gin Roy og Eminencia.

undefined
I starten af 1960'erne indløste Jørn Laursen licens. Siden er det blevet til utallige besøg i vindercirklen.

Gennembruddet

De første år gik det lidt trægt, men i 1966 fik Jørn Laursen et mindre gennembrud med 20 sejre og blev amatørchampion i Skive for første gang – en titel han vandt yderligere fire gange i årene 1979-84.

I 1973 fejrede Jørn Laursen karrierens hidtil største triumf, da han vandt Europa-Kriteriet for amatører på Enghien-banen i Paris med Napalm, der med 84 sejre – de fleste med Karl Laursen i sulkyen - blev Stald Kimas næstoftest sejrende hest efter Tarok (111 sejre).

undefined
Napalm, der her ses vinde på Charlottenlund Travbane, var hesten, som Jørn Laursen tog sin første, store internationale sejr med.

I 1974 havde Jørn Laursen en meget flot sæson med 23 sejre i 58 starter – svarende til en sejrsprocent på 40 – og året blev han både amatørchampion på Lunden og landschampion for første gang med i alt 35 sejre.

Læs også: Jørn Laursens championater  

Tarok-æraen

Stald Kima havde to heste i T-årgangen, Tass og Tarok, og i første omgang blev Aksel Laursen valgt som kusk til Tarok, der indledte karrieren med tre sejre på stribe, inden han galoperede sejren væk i Skives 2-års Mesterskab.

I årets sidste start som 2-års var Aksel imidlertid forhindret i at køre Tarok og Jørn fik chancen. Han måtte ganske vist indkassere en bøde for grov trængning, men blev sidenhen Taroks faste kusk og vandt 105 af de 111 sejre, som ”Dannebrog på fire ben” vandt igennem karrieren.

undefined
I rollen som fast kusk på Tarok nåede Jørn Laursen at tage 105 sejre i par med hesten.

Vi skal ikke her komme nærmere ind på Taroks karriere, der er beskrevet i detaljer i Lars Donatzkys Hall of Fame-portræt af hesten, men de mange sejre med den dengang 3-årige hingst – heriblandt Dansk Trav Kriterium, Nordisk Treårspris, Jydsk 3-årings Grand Prix og finalen i N.J. Koster Memorial – gjorde i 1975 familien Laursen ”verdensberømte” i travdanmark og grundlagde den popularitet, som Jørn Laursen den dag i dag stadig er genstand for.

undefined
Børnene Hanne og Jens fulgte ofte med forældrene rundt på landets baner, når Tarok startede.

Arvtagerne

Taroks tragiske død i 1981 gav dønninger i hele Danmark, men familien Laursen rejste sig hurtigt og Duvils derbysejr samme år - efter en medrivende opløbsduel mod Dwight Vixi - udløste det måske største bifald nogensinde på Charlottenlund Travbane. Samme år vandt Jørn Laursen tillige DM for Amatører.

undefined
Familien samlet i vindercirklen efter Duvils derbysejr i 1981.

Samtidig kom Taroks første årgang (F-årgangen) også på banen, og især Farokken viste sig snart som en af sin årgangs topheste med sejr i blandt Jydsk 4-årings Grand Prix, Sprintermesteren og Aalborg Store Pris.

Farokken var stærkt medvirkende til, at Jørn Laursen, som også vandt mange løb med et andet Tarok-afkom, Gambrinus, bevarede sin position blandt de førende amatørkuske herhjemme.

Med Tarok rejste Jørn Laursen verden rundt, men han har også deltaget i flere amatørmatcher i udlandet og har således vundet løb blandt andet både i Moskva og på Mallorca.

undefined
Sammen med Tarok rejste Jørn Laursen verden rundt. Her ses parret i en afslappet stund under VM i New York i 1977.

Træner ved et tilfælde

I mange år ernærede Jørn Laursen sig som bilforhandler, men i efteråret 1984 måtte han dreje nøglen om og lukke Skive Auto Forum A/S. Det blev indirekte anledningen til at forsøge sig som professionel travtræner – som altid flot bakket op af den nærmeste familie, Ingelise og børnene Jens og Hanne.

undefined
I sin tid som professionel travtræner har Jørn Laursen altid nydt stor opbakning fra familiens side. (JMJ Foto)

Den senere træner Bent Svendsen kom også hurtigt med på holdet og successen blev en realitet allerede det første år. Med 56 sejre på hjemmebanen blev Jørn Laursen således trænerchampion i Skive, hvor han vandt championatet seks år i træk.

Karl Laursen var stadig med i kulissen, og i 1989 fik Stald Kima endnu en derbysejr med Macon, men Jørn Laursen kunne også selv og med heste som Baltic Diamond, Cool Line, Fine Cup, Jackpot, Ladoga, Lady, Liller Haugård, Macon, Monsun L, Nike E, Nain, Neon, Noble Vixi, Pelle Vixi, Pioneer Flamingo, Ræs Steensgård, Tipton og Tøjeksperten vandt Team Laursen bunker af løb.

undefined
Stald Kimas fjerde derbysejr kom i hus i 1989, hvor Macon hjemtog sejren i en regnvåd bane.

Som det fremgår af interviewet med Gordon Dahl (se senere) var hård træning en stor del af Jørn Laursens succes. Hestene blev trænet meget og længe, og som Lars Donatzky engang skrev, lod han hestene være sære og mærkelige i stedet for at forsøge at lave om på dem.

Det var man ikke så vant til, men resultaterne talte for sig selv og hesteejerne stod nærmest i kø for at sende deres hest i træning hos manden bag Tarok.

Læs også: Jørn Laursens storløbssejre 

250 sejre om året

I 1987 fik Jørn Laursen sin første storløbsvinder som træner, da Stald Kima-produktet Lady – ejet af bornholmske Erling Rügge - vandt Grand Circle 3-års Hoppechampionat og Dansk Hoppe Kriterium, og året efter fulgte op med sejr i blandt andet Dansk Hoppe Derby.

Team Laursen vadede i succes op gennem 80’erne og første halvdel af 90’erne. I 1986 vandt stalden for første gang over 100 løb og året efter blev til næsten 200 sejre. En enkelt måned blev det til 67 sejre og det kulminerede i 1988/89, hvor Jørn Laursen vandt hhv. 201 og 217 løb, men derudover vandt staldfolkene med Gordon Dahl i spidsen også mange løb, så det er næppe helt forkert, at Team Laursen i storhedstiden vandt over 250 løb om året.

undefined
Jørn Laursen vinder med Stald Kima-opdrættet Nain på hjemmebane i Skive i 1990. (Foto: JMJ Foto)

Generelt har Jørn Laursen altid været flink til at give sine ansatte chancen for at bevise deres evner i sulkyen. Især Bent Svendsen og Gordon Dahl har således vundet rigtig mange løb i løbet af deres jockeytid hos Jørn Laursen.

Successen fortsatte op gennem 90’erne – i perioden 1990-95 vandt han således hhv. 172, 172, 133, 87 og 71 sejre – men efterhånden som yngre navne som Knud Mønster og Seppo Kukkonen fik mere og mere succes, blev der længere mellem sejrene.

undefined
Det blev til rigtig mange sejre for Jørn Laursen i starten af 1990'erne. Her med Martell Vixi på Billund Trav. (BL Foto)

Læs også: Gordon Dahl: Hård, men retfærdig chef

Uheldet

To gange er Jørn Laursen blevet sparket alvorligt af en hest – første gang i 1995 og anden gang i 2002, hvor episoden påvirkede ham mere end først antaget.

"Jeg blev pludselig meget bange for at sidde så tæt på en hest, som man gør under et løb. Jeg var ikke bange for at OMGÅS hestene, men turde ikke sætte mig op i en sulky og køre ud i et travløb, selvom det var noget jeg havde gjort tusindvis af gange. Det svarer lidt til, hvis Michael Laudrup pludselig ikke tør sparke til en fodbold. Det var der mange, der slet ikke kunne forstå og jeg håber bare, at de ikke selv kommer ud for noget tilsvarende en dag. Men der har altså siddet et eller andet og gnavet, som trak paralleller til noget, der var sket tidligere og pludselig slog det klik. Det var meget ubehageligt, men jeg er da heldigvis kommet over det med tiden," sagde Jørn Laursen i et interview i 2014.

undefined
I løbet af sin aktive karriere nåede Jørn Laursen at blive en af de oftest sejrende danske kuske.

De efterfølgende år havde Jørn Laursen dog næsten udelukkende familiens egne heste på træningslisten, og overlod køreturene med staldens heste til blandt andre Gordon Dahl, Bent Svendsen, Nicolaj Andersen og sønnen Jens Laursen, men den 10. juni 2013 gjorde “Senior” comeback i sulkyen og nåede at vinde en lille håndfuld løb, inden han definitivt trak sig tilbage forrige år.

Jørn Laursen har vundet godt 2.200 løb, heraf som nævnt 105 med Tarok, men han har også kørt en lang række af dansk travsports øvrige sejrsheste som Napalm (84 sejre), Macon (73 sejre), Poker II (67 sejre), Gambrinus (64 sejre), Jackpot (60 sejre), Fine Cup (55 sejre) og Poker (51 sejre).

De nævnte sejrstal er dog ikke Jørn Laursens personlige sejre med de pågældende heste.

undefined 
Jørn Laursen har altid været en flittig gæst i vindercirklen. Hans stald var kendetegnet ved at indeholde en række sejrsheste.

Foreningsmenneske og TV-kommentator

Jørn Laursen har altid været en meget udadvent type, som levende har engageret sig i forskellige ting – først som formand i Forenede Danske Travamatører (FDT), hvor man i hans formandstid fik etableret både DM for Amatører og Amatør Elite Cup, der køres den dag i dag. Han har også været vicepræsident for den europæiske travamatørsammenslutning, F.E.G.A.T. og var i den periode med til at arrangere EM for både mandlige og kvindelige amatørkuske i Danmark.

undefined
Udover sin træner- og kuskegerning har Jørn Laursen altid stillet op for travsporten i PR-sammenhæng.

Senere kom Jørn Laursen også med i bestyrelsen for Trænerforeningen af 1909 og Skive Trav, hvor han i en periode var næstformand. For et par år siden blev han valgt som æresmedlem – en hæder, der tidligere kun er tildelt Jørn Damsgård.

Mange husker sikkert også Jørn Laursen fra hans mangeårige samarbejde med Carsten Bundgaard i forbindelse med DR’s derbyudsendelser.

undefined
Igennem flere år var Carsten Bundgaard og Jørn Laursen fast makkerpar, når DR-Sporten transmitterede Dansk Trav Derby.

Enorm interesse for Tarok

Igennem mere end 10 år var Jørn Laursen sideløbende med sin trænervirksomhed tilknyttet foderstoffirmaet St. Hippolyt som konsulent. På det tidspunkt havde han ganske vist kun en håndfuld heste i træning, men så var der også bedre tid til at køre land og rige rundt for at rådgive hesteejere og trænere om foderet. Igennem flere år havde St. Hippolyt blandt andet en stand på storløbsdagene på Lunden. Samarbejdet ophørte for et par år siden.

undefined
I sine sidste år som travtræner bestred Jørn Laursen også et job som foderkonsulent. (Foto: Væddeløbsbladets arkiv)

I dag bruger Jørn og hustruen gennem mere end 50 år, Ingelise – parret blev gift i 1965 - en stor del af tiden på Tarok Museet på Hagenshøj uden for Skive, som i sin tid dannede rammen omkring Stald Kima.

undefined
Under tiden med Tarok var Jørn Laursen et yndet offer for landets autografjægere.

Siden åbningen i april 2014 har flere tusinde besøgende i alle aldre lagt vejen forbi Hagenshøj, hvor Ingelise og Jørn Laursen bl.a. ofte giver guidede rundvisninger på ejendommen, hvor Tarok kom til verden. Parret står også for de såkaldte tirsdags-fortællinger om tiden med Tarok. 

undefined
Den dag i dag er det fortsat fortællingen om den fantastiske rejse med Tarok, der optager meget af Jørn og Ingelise Laursens tid.

Af Travsportens Hall of Fame / Tekst af Henrik Berg / Billedvalg og redigering af Henrik Ebbesen / Alle fotos (hvor andet navn ikke er anført) af Burt Seeger/US Photo