Mogens Laursen
Manden bag GT-hestene, Mogens Laursen, har gennem årene taget talrige storløbssejre på danske baner både som amatørkusk, træner og opdrætter. Nu får han plads i Travsportens Hall of Fame.
I fjor blev både hans far, Karl Laursen, og lillebror, Jørn Laursen, optaget i Travsportens Hall of Fame, men Mogens Laursen – den ældste af de fire ”Kima-brødre” – har også sat sit tydelige præg på dansk travsport igennem seks årtier.
Mogens Laursen (f. 1938) startede sin karriere hjemme i Skive, hvor han vandt mange løb med Stald Kimas heste, men fik især succes efter familien i begyndelsen af 60’erne flyttede til Fyn og etablerede Stutteri GT.
Som både kusk, træner og opdrætter har Mogens Laursen således slået sit navn fast med syvtommersøm, takket være heste som Hoppe Derby-vinderne Gloria GT og Alfa GT, Kriterievinderen Surveyor, Opdrætningsløbsvinderen Moonlight GT, Opus GT (43 sejre), Power GT (52 sejre) og Harper Hanover-vinderen Tøjeksperten – for blot at nævne de allerbedste af de talrige topheste, der gennem årene har trådt deres barnesko på Lillian og Mogens Laursens fynske stutteri.
Mogens Laursens opdræt Power GT havde en fantastisk karriere for træner Palle Günther, inden den afsluttede karrieren med at stable sejre på Bornholm. (Foto: Burt Seeger)
Startede som galoprytter
Som ældste søn af Karl Laursen er Mogens Laursen nærmest født ind i hestesporten, og det er indirekte hans skyld, at faderen skilte sig af med de to galopheste, han var blevet medejer af kort tid efter Skive-banens åbning i 1948, og i stedet valgte at satse udelukkende på travsporten. Dén del af historien kan man læse om i Hall of Fame-portrættet af Karl Laursen.
Karl Laursen omgivet af sine sønner, fra venstre Mogens, Vagn, Jørn og Aksel. (Foto: DTC's fotoarkiv)
Som ganske ung deltog Mogens Laursen i galopløbene på ”Nordvestjysk Væddeløbsbane” – som Skive Trav oprindeligt hed – med hestene Madeleine og Trine, men en dag i sommeren 1952 gik det galt.
En lokal hesteejer spurgte Mogens, om han kunne ride hesten Roberto da den oprindelige jockey ikke var mødt op. Han sagde ja, men hesten løb løbsk og direkte ind i en betonmast. Mogens endte på sygehuset med hjernerystelse og andre skader. Hesten måtte desuden aflives, og Mogens Laursens karriere som galoprytter blev brat afbrudt.
Herefter handlede det udelukkende om travheste og sammen med sine tre yngre brødre, Vagn, Jørn og Aksel, hjalp Mogens til hjemme på Estvadgård, hvor det dog primært var landbruget, der havde hans interesse.
Som 17-årig kom Mogens på landbrugsskole og nåede også at bruge sin uddannelse – først et års tid på Estvadgård og siden tre år på en gård i Lemvig, men herefter blev landbruget droppet og Mogens gik i stedet i gang med en uddannelse som teknisk assistent.
I familien Laursen handlede meget om heste, hvor familien for alvor blev landskendte i de glade Tarok-dage. Her ses Mogens og Jørn med seletøjskassen. (Foto: Burt Seeger)
Catch-driver og ubesejret med Tarok
Elisabeth og Karl Laursens fire sønner fik alle amatørlicens som 18-årig, og allerede det første år vandt Mogens sin første sejr med hesten New England. Det blev til yderligere to sejre det år (1956), hvor Karl Laursen blev en suveræn amatørchampion i Skive med 24 sejre. Til sammenligning blev Victor Borregård trænerchampion med 22 sejre!
I 1957 fik Mogens et mindre gennembrud med i alt ni sejre og fortsatte successen de kommende år med henholdsvis fem, tolv, ti og ni sejre i årene 1958-61.
I 1961 rejste Mogens Laursen fra Skive og blev året efter gift med Lillian, men fortsatte med at køre Stald Kimas heste, dog i mindre omfang efter at de to yngste brødre, Jørn og Aksel, fik licens i 1962 og ’63.
Mogens Laursen er blandt andet ubesejret i to starter med Tarok.
Det blev således til sejr i Jydsk 3-årings Grand Prix og Nationalløb på Lunden, hvor Tarok – i karrierens næstsidste start - sejrede trods 80 meters tillæg.
Mogens Laursen kan bryste sig af at være ubesejret bag nationalikonet Tarok. Her ses parret sammen med ejer Karl Laursen efter sejren i Nationalløb. (Foto: Burt Seeger)
Tilfældighedernes spil
Lillian og Mogens Laursen flyttede til Fyn i 1965 og Mogens fik arbejde ved Fyns Amt. Senere kom han til et stort entreprenørfirma, Hans Jørgensen & Søn, hvor han i en årrække arbejdede som materielchef. Senere blev han ansat som sælger hos Nissan Truck, inden han gik på (midlertidig) pension.
De første år på Fyn optog arbejdet det meste af Mogens’ tid, og det blev kun til nogle relativt få køreture med Stald Kimas heste, mens Lillian – som er uddannet sygeplejerske - forsøgte sig lidt med opdræt af varmblodsheste og desuden havde en mindre rideskole. Men en dag i sommeren 1966 blev Mogens kontaktet af en kammerat, der gerne ville starte som travopdrætter og derfor spurgte ham, om han kunne finde en følhoppe.
Sammen med sin far fandt Mogens følhoppen Gertrud Toft hos den nordjyske opdrætter Johan Toftegård. Hun havde et hoppeføl ved siden, Momento. Begge heste blev i første omgang opstaldet hos Lillian og Mogens, men efter et halvt års tid mistede kammeraten interessen og så stod parret pludselig med en travhoppe.
Det endte med at Mogens købte Gertrud Toft for 12.000 kroner – svarende til cirka 117.000 kroner i dag – mens Momento blev solgt til Skive-hesteejeren Hans Højgård, som i øvrigt også købte Gertrud Tofts to næste føl, Ozon og Pedant S.
Da Mogens Laursen slog sig ned på Fyn, gik der ikke mange år, før han for alvor satsede på opdræt af travheste. Gennem årene har talrige GT-heste forladt stutteriet - og mange har efterfølgende haft stor succes på væddeløbsbanerne. (Foto: Niels S. Andersen/Væddeløbsbladets Årsrevy)
Kriterievinder og Derbyfavorit
Gertrud Toft blev mor til i alt 17 afkom, hvoraf 14 kom til start og otte fik rekord bedre end 1.20.
Med 507.000 kroner på præmiekontoen blev Kriterievinderen Surveyor Gertrud Tofts bedste afkom og Mogens Laursens første storløbsvinder som opdrætter. Det blev også til sejr i Jydsk 3- og 4-årings Grand Prix, mens Surveyor til gengæld kiksede som derbyfavorit, hvor den sluttede på femtepladsen bag Spathrine C.
Der var god luft ned til modstanderne, da Lord Valentine-sønnen Surveyor i 1975 vandt Jydsk 4-årings Grand Prix for Aksel Laursen. (Foto: Ole Hindbys fotoarkiv)
Surveyor blev oftest kørt af Aksel Laursen, men Mogens vandt til gengæld masser af løb med to andre Gertrud Toft-afkom, Rotary og Tabasco.
Der hersker næppe den store tvivl om, at Surveyor var sin årgangs bedste hest, selvom den kiksede som favorit i Dansk Trav Derby 1975. (Foto: Burt Seeger)
Årets Hest og stammoder
Set ud fra et avlsmæssigt synspunkt blev Rotary Gertrud Tofts mest betydningsfulde afkom. Som 3-års vandt hun ti løb og blev kåret som Årets Hest på Fyens Væddeløbsbane. Rotary vandt yderligere syv løb inden hun som 5-års måtte stoppe karrieren som følge af en skade.
Rotary blev til gengæld en kæmpe succes i avlen som mor til Opdrætningsløbsvinderen Moonlight GT (1.15,1a-801.000 kr), Opus GT (1.15,2a-338.000 kr/43 sejre), Hoppe Derbyvinderen Gloria GT (1.15,8a-324.000 kr) og ikke mindst Ecco GT, der er kåret som Elitsto i Sverige, hvor hun er mor til en af de mest vindende svenskfødte heste gennem tiderne, Elitloppsvinderen Remington Crown (1.10,7a-22 mill. SEK).
I løbet af karrieren vandt Moonlight GT over 800.000 kr. Hingstens største sejr kom i Dansk Opdrætningsløb 1987, hvor Preben Kjærsgaard kørte den til sejr. (Foto: Burt Seeger)
I svensk avl finder man i øvrigt også heste som Gertrud Tofts datter Danica GT og Gloria GT’s datter Donna GT, der hver især også har produceret mange fine afkom, som dog ikke har haft indflydelse på Mogens Laursens optagelse i Hall of Fame.
Kvaliteten i Gertrud Toft-linjen fik man et synligt bevis på, at Ecco GT-afkommet Remington Crown vandt Elitloppet 1999 med Jos. Verbeeck i sulkyen. (Foto: DTC's Fotoarkiv)
To Hoppe Derby-vindere
Gloria GT blev Mogens Laursens første Hoppe Derby-vinder i 1984, hvor han stadig selv var aktiv som kusk. Hun vandt otte løb som 2- og 3-års, men fik først sit store gennembrud som 4-års med 11 sejre og 225.820 kroner i indkørte præmier.
Mogens kørte selv Gloria GT i Hoppe Derbyet og vandt syv sejre med hende i 4-årssæsonen, mens Preben Kjærsgaard vandt de øvrige løb – og netop Kjærsgaard var igennem mange år en vigtig samarbejdspartner for Mogens Laursen og Stutteri GT, ligesom Ole Bender, John Ø. Jensen og Henrik Lønborg senere blev det.
Det helt store smil var fremme, da Mogens Laursen krydsede målstregen som vinder af Dansk Hoppe Derby 1984 med Gloria GT. (Foto: Burt Seeger)
Netop Ole Bender (der også havde stor succes med Jupiter GT med 23 sejre) og Preben Kjærsgaard stod også bag et andet af Stutteri GT’s store navne, Von GT (1.12,2a-1.374.000 kr), der indledte karrieren hos Bender og hos Kjærsgaard udviklede sig til en af landets bedste hurtigklassetravere med sejr i blandt andet Mesterskab for Danmark.
Den velvoksne hoppe Von GT blev skolet af Ole Bender, inden den fortsatte karrieren hos Preben Kjærsgaard. (Foto: Burt Seeger)
Henrik Lønborg blev Mogens Laursens sidste samarbejdspartner blandt trænerne. Han var fra midten af 4-årssæsonen fast kusk på Gloria GT’s datter Alfa GT, der i 1997 gav Mogens Laursen sin anden sejr i Dansk Hoppe Derby, ligesom parret også vandt Jydsk 4-årings Hoppe Grand Prix og Aalborg Hoppechampionat. Alfa GT vandt også Jydsk 3-årings Hoppe Grand Prix med John Ø. Jensen i sulkyen.
Alfa GT vandt en meget sikker sejr efter føring fra start til mål i Dansk Hoppe Derby 1997. På de efterfølgende pladser fulgte Again Dalimo og Any Toftebjerg. (Foto: Burt Seeger)
Med Alfa GT kørte Mogens Laursen i 1997 sit sidste travløb. Det blev til cirka 150 sejre, heriblandt Jydsk 3-årings Grand Prix med Tarok og Dansk Hoppe Derby med Gloria GT. Desuden var han amatørchampion på Fyens Væddeløbsbane i 1979 og ’81.
Det var bag Alfa GT, at Mogens Laursen kørte sit sidste travløb. Her ses parret på en træningstur hjemme på Fyn. (Foto: Kjeld Mikkelsen/Væddeløbsbladets Årsrevy)
GT + det løse
En søgning på trav.dk viser, at Mogens Laursen har opdrættet 51 GT-heste – fra Unik GT (1973) til Fleur GT (1998), der blev hans sidste føl, men dertil kommer yderligere syv heste, som ikke bærer efternavnet GT.
Gertrud Tofts seks første afkom hos familien Laursen fik – i bedste Stald Kima-stil – enkle navne som Ozon, Pedant S og Surveyor, men fra og med Unik GT valgte man altså at anvende efternavnet G T (Gertrud Tofts forbogstaver) til alle stutteriets heste.
Der er dog en enkelt undtagelse – Tøjeksperten, som blev købt af manufakturhandler Erik B. Nielsen fra Tøjeksperten i Skive mens han stadig lå i sin mor, Gloria GT’s mave.
Tøjeskperten blev siden hen Mogens Laursens mest vindende opdræt med 2.756.000 kroner i indkørte præmier efter en karriere, der udover en andenplads i Dansk Trav Derby bød på 34 sejre i fem forskellige lande. Foruden Harper Hanovers Lopp på Elitloppsdagen vandt Tøjeksperten blandt andet også det hollandske storløb Grote Prijs der Lage Landen og to store stayerløb på henholdsvis Jarlsberg og Mantorp.
Tøjeksperten havde succes for flere forskellige trænere. Her ses hesten med Flemming Jensen i sulkyen efter en sejr på Lunden i slutningen af dens karriere. (Foto: Burt Seeger)
Kvalitetsopdræt
Størsteparten af Mogens Laursens opdræt kom til verden på Skjoldmosegård i Tommerup sydvest for Odense, hvor der i ”storhedstiden” blev født fem føl om året, og selvom både Lillian og Mogens Laursen begge havde fuldtidjob, blev stutteriet drevet topprofessionelt i tæt samarbejde med dyrlægerne Hans Schougaard og Bent Lindhardt.
GT var kvalitetsopdræt på allerhøjeste niveau og det var bestemt ingen tilfældighed, at stutteriets plage flere gange opnåede toppriser på Opdrætterforeningens åringsauktioner.
Stutteri GT var i høj grad et familieprojekt, i hvert fald så længe børnene - Vibeke og Søren - boede hjemme, men især Vibeke Laursen var også senere en stor hjælp og havde igennem flere år stor succes som amatørkusk med hjertebarnet Opus GT.
Hele familien Laursen samlet efter en af Opus GT's mange sejre. (Foto: Burt Seeger)
Opus GT vandt blandt andet Provinsmesterskabet og tangerede Kandars sejrsrekord med 20 sejre på stribe. Amatørkusken Jan P. Søndergaard havde desuden i mange år heste opstaldet på gården og var også en stor hjælp.
Datteren Vibeke kørte selv Opus GT i størstedelen af hestens starter. (Foto: Ole Hindby)
Efter Opus GT sluttede karrieren, gik han i øvrigt og nød pensionisttilværelsen som ridehest for Vibeke Laursen sammen med Lillian Laursens ridehest, islænderen Sia, indtil Lillian og Mogens Laursen stoppede med hestene i 2008, hvor parret købte deres nuværende villa i Bogense. Parret havde på det tidspunkt boet 12 år i en villa i nærheden af Langesø Gods, mens hestene var opstaldet på en nærliggende gård.
Opus GT var en hæderhest, der efter endt karriere fik lov til at nyde sit otium på Stutteri GT. (Foto: DTC's Fotoarkiv)
To år tidligere var Alfa GT blevet solgt til Bent Lindhardt og selvom hun forlængst har fået sit sidste føl, lever Alfa GT stadig i bedste velgående i en alder af 27 år.
Bent Lindhardt har i øvrigt Alfa GT’s datter Rhea som følhoppe, og hendes næstyngste afkom, hingsten Harpy, blev på årets Derbyauktion solgt til den svenske træner Robert Bergh for 360.000 kr. Åby-træneren havde i sin tid stor succes med Remington Crown, der som tidligere nævnt tilhører samme hoppelinje, så ”ringen” er på en måde sluttet med købet af Harpy.
Alfa GT, der her ses for Henrik Lønborg før starten i en hoppederbyprøve, lever i dag fortsat hos opdrætter Bent Lindhardt på Fyn. (Foto: Burt Seeger)
Foreningsmenneske og sælger
Mogens Laursen har også været aktiv i forskellige bestyrelser. I mange år var han således næstformand og siden hen, i en kortere periode, bestyrelsesformand i Fyens Væddeløbsforening, ligesom han også har siddet i Opdrætterforeningens bestyrelse.
Mogens Laursen var blandt andet med til at købe avlshingsten Ride The Wave, hvor han sammen med C.C. Junge og Hans Schougaard var i Canada for at se på hingsten, der blev far til topheste som Hannibal K, I’m Simonis Molar og Benjamin Torp.
Avlshingsten Ride The Wave, der selv havde en fin karriere i Nordamerika, var en af de hingste, som Mogens Laursen var med til at hente til landet. (Foto: DTC's Fotoarkiv)
I en alder af 82 kunne Mogens Laursen med god samvittighed forlængst have trukket sig tilbage for at nyde pensionisttilværelsen, men han er stadig yderst aktiv på arbejdsmarkedet som sælger for firmaet JUTEK i Søndersø, der blandt andet sælger maskiner til vedligeholdelse af juletræer – et job han blev headhuntet til for 12 år siden og som i høj grad er med til at holde ham i gang.
Mogens Laursen kommer også stadig på travbanen – nu som medejer af den 2-årige anpartshest Grenache, der i træning hos Martin Hansen og som efterlod et fint indtryk i sit første fremvisningsløb den 13. september på Fyens Væddeløbsbane.
Mogens Laursen (yderst til venstre), her med Surveyor, broderen Aksel, faderen Karl, datteren Vibeke og hestens staldmand, har på mange områder været en fantastisk ambassadør for dansk travsport.
Af Travsportens Hall of Fame/Henrik Berg