My Nevele
Med 57 sejre er My Nevele den oftest sejrende ikke danskfødte hest i dansk travsports historie. Den amerikanskfødte hingst huskes dog nok bedst for sine to andenpladser i hhv. Elitloppet og Copenhagen Cup samt duellerne med Tarok i Tuborgmesterskabet, ligesom han i avlen blev en af de bedste danskejede hingste gennem tiderne.
Danmark har endnu aldrig haft en vinder af Solvallas Elitlopp, men i 1980 var vi tæt på, da My Nevele og Walther Kaiser-Hansen fulgte Ideal du Gazeau til dørs i finalen – og historien gentog sig ugen efter i Copenhagen Cup, hvor My Nevele igen blev nummer to til den franske stjerne, der i øvrigt vandt fem af de 13 storløb i Grand Circuit-serien det år.
1980 blev My Neveles sidste sæson. Året efter blev han avlshingst på fuldtid på det svenske Brokvarn Stuteri ( idag Stutteri Broline) og nåede at virke mere end 20 år i avlen, hvor Nevele Pride-hingsten blev far til i alt 762 afkom i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Tyskland.
Samlet set har My Neveles afkom indtjent langt over 70 millioner kroner, hvilket gør ham til en af de bedste danskejede avlshingste gennem tiderne – også hvad angår afkom med over 1 million kroner på præmiekontoen.
Det tætteste, dansk travsport har været på at få en vinder af Elitloppet, var i 1980, hvor My Nevele (nr. 4) besatte andenpladsen i løbet bag vindende Ideal du Gazeau. (Foto: Burt Seeger)
”Hvis prisen passer, så køb!”
Det var faktisk ikke Walther Kaiser-Hansen selv, men derimod en af hans største hesteejere, Jørn W. Hansen fra Stutteri Trolde, som i sin tid fandt My Nevele i USA.
Den nordsjællandske forretningsmand og stutteriejer rejste i foråret 1976 til USA med det formål at finde en eller flere gode ungheste, der kunne sættes op til løb i Danmark. Han fik bl.a. via Jan Tunow kontakt med træner Stanley Dancer i Florida, som i første omgang viste ham den 3-årige hoppe Nevele Toy – en helsøster til My Nevele. Denne handel blev imidlertid ikke til noget og i stedet fik han tilbudt 2-åringerne Nevele Fox og My Nevele.
Jørn W. Hansen havde imidlertid ikke den store viden om de to hestes blodlinjer, så han ringede hjem til Danmark og spurgte Kaiser-Hansen til råds. Han fik 20 minutter til arbejdet og blev så atter ringet op af Jørn W.
- Hvis prisen passer, så køb! De har afstamning i Hambletonian-klassen, lød svaret fra Walther Kaiser-Hansen, som efter sigende købte My Nevele for 200.000 kr.
Nevele Fox og My Nevele kom til Danmark i maj 1976.
Rygtebørsen vil vide, at købsprisen på My Nevele var 200.000 kr. Det var en investering, der senere viste sig at være den bedste, Walther Kaiser-Hansen lavede i sin tid som travtræner. (Foto: Burt Seeger)
Afstamningen
My Nevele var efter Nevele Pride, der vandt mange storløb i USA og satte absolut verdensrekord. Han blev siden en kæmpe succes i avlen som far til blandt andet Hambletonian-vinderen Bonefish, Meadow Roland, Snack Bar og et hav af andre topheste, men hans afkom passede sjovt nok bedst til de europæiske baner og det var faktisk også i Europa at hans sønner siden hen slog bedst igennem i avlen.
Foruden My Nevele er Nevele Pride således også kendt som far til tophingste som Zoot Suit, Pershing og Snack Bar samt Richthofen, der i mange år virkede i Opdrætterforeningens regi.
My Neveles far, Nevele Pride, har vist sig at være en af tidernes bedste avlshingste. Her ses den i et hurtigarbejde for sin træner Stanley Dancer. (Foto: DTC's fotoarkiv/Einar Andersson)
Moderen, Nevele Sprite, har udover My Nevele også bragt Nevele Swizzle, der er mor til Hambletonian-vinderen og avlshingsten Nuclear Kosmos. I moderlinjen finder man desuden blandt andet Prix d’Amerique-vinderen Scotch Fez.
Flere danske rekorder
My Nevele debuterede den 11. april 1977 i Påskeliljen på Lunden og sejrede overlegent i tiden 1.22,9a/2000 meter. Det var tydeligt, at der var tale om en hest med evner ud over det sædvanelige og My Nevele fortsatte udviklingen de kommende måneder. Det blev til i alt syv sejre i 28 starter og rekord 1.17,5, hvilket gjorde ham til den hurtigste danskejede 3-åring nogensinde i dansk travsport. Tiden var samtidig skandinavisk rekord.
I sin første sæson i Danmark satte My Nevele både danske og skandinaviske rekorder. Her ses hesten ved sejr på Charlottenlund Travbane i maj 1977. (Foto Burt Seeger)
Som 4-års startede My Nevele 26 gange og vandt 11 sejre. Rekorden blev trykket til 1.16,8a – igen var han den hurtigste danskejede hest i sin årgang; en ære, han dog måtte dele med Mogens Larsens Ametyst.
Efter 4-årssæsonen var der tale om at My Nevele skulle gå i avlen, men det blev heldigvis udsat et par år. Han bedækkede dog omkring 50 hopper i 1979 og deltog samtidig i løbene.
Som 5-åring lod Walther Kaiser-Hansen My Nevele debutere i avlen sideløbende med dens væddeløbskarriere. (Foto: Burt Seeger)
Tuborgduellerne
I 1979 startede My Nevele for første gang i Elitloppet, og selvom han ikke fik den store succes, imponerede han alligevel stort ved to gange på samme dag (My Nevele var også til start i trøstfinalen) løb fantastiske 1.14,4a - det var ikke hverdagskost for over 40 år siden.
Senere på året tog han nogle drabelige dueller med Tarok i den nyindstiftede løbsserie på Lunden, Tuborgmesterskabet, som Tarok blev samlet vinder af. I den ene af afdelingerne besejrede My Nevele dog Tarok, der havde 20 meters tillæg, og satte med tiden 1.15,9/1600 meter ny dansk rekord for 4-årige udenlandske heste.
Gennem årene havde My Nevele flere dueller med nationalikonet Tarok, der her sidder i ryg på Walther Kaiser-Hansens hest. (Foto: Burt Seeger)
Det blev til intet mindre end 24 sejre i 33 starter det år – kun overgået af Harald Lunds sejrshest Thai Langkilde med 28 sejre.
My Nevele på æresrunde efter sejren i Tuborgmesterskabets 3. afdeling i 1979. (Foto: Burt Seeger)
International succes
1980 blev My Neveles sidste og samtidig bedste sæson på væddeløbsbanerne med 15 sejre i 30 starter og 557.100 kroner i indkørte præmier. Det år vandt han blandt andet det tyske storløb Grosser Preis von Hamburg på Bahrenfeldbanen.
My Nevele var flere gange i karrieren på besøg på Bahrenfeldbanen i Hamburg, hvor den vandt flere storløb. (Foto: DTC's fotoarkiv)
I Elitloppet blev han i sit forsøg nummer to bag Express Gaxe og i finalen var My Nevele kort slået af Ideal du Gazeau i tiden 1.13,9a/1609 meter.
Situationen var den samme ugen efter i Copenhagen Cup, hvor My Nevele atter fulgte Ideal du Gazeau til dørs i tiden 1.14,7a/2011 meter.
My Nevele var slået med under en længde, da den i 1980 tog andenpladsen bag den franske verdensstjerne Ideal du Gazeau i Copenhagen Cup. (Foto: Burt Seeger)
Senere på året leverede My Nevele – inden for blot FIRE dage – yderligere to fremragede præstationer, da han først vandt et sprinterløb på Lunden i tiden 1.14,9/1640 meter og siden Danmarks dengang længste travløb, Firekilometeren på Lunden i 1.21,9/4120 meter. I begge tilfælde ensbetydende med ny, dansk rekord på de respektive distancer.
I alt vandt My Nevele 57 sejre i 117 starter og tjente 983.600 kroner – langt mindre end Tarok, men Walther Kaiser-Hansens ”livsforsikring” var trods alt også kun aktiv på internationalt plan i to sæsoner.
My Nevele vandt næsten halvdelen af sine karrierestarter i par med sin træner og ejer. (Foto: Burt Seeger)
Gennembrud i avlen
I 1981 skulle Madison Avenue have været avlshingst på Brokvarn Stuteri, men den danskejede hingst døde pludselig af Baron Gruff-sygen, og så stod det svenske stutteri uden en ny avlshingst.
Man rettede derfor henvendelse til Walther Kaiser-Hansen, som angiveligt fik et pænt forskud fra Brokvarn og interessen for My Nevele, som de svenske opdrættere jo havde lært at kende i Elitloppet, var stor fra dag ét.
My Neveles to første årgange i Sverige (1982 og ’83) talte hhv. 57 og 72 afkom, og efterhånden som de begyndte at vise sig på væddeløbsbanerne, var successen en realitet.
Gennembruddet kom i 1986, hvor My Neveles afkom i Sverige tjente 2.784.000 SEK, hvilket rakte til en placering som nummer 16, og de følgende år markerede han sig hvert år blandt de 15-20 bedste hingste i vores naboland.
På det tidspunkt havde My Nevele også skabt sig et navn i Danmark med afkom som Gutten B, Gigolo Frøkjær og Gazelle Just, der alle tilhører hans første årgang (1980). Senere fulgte Khamsin Ferle – hans eneste millionær i Danmark, som dog havde størsteparten af sin karriere i Italien – og flere andre gode heste, men det blev aldrig til sejre i nogle af de store årgangsløb. Til gengæld er han via Golden Nevele morfar til Derbyvinderen O’bidjar og Kriterievinderen Piccolo Diavolo.
Tophesten Piccolo Diavolo, der selv nåede at runde to millioner kr. i indtjening, var en af de heste, der havde My Nevele som morfar. (Foto: Burt Seeger)
Læs også: My Nevele mest vindende afkom
En halv million forud
My Nevele stod fire år på Brokvarn og var så et enkelt år i Tyskland på Gestüt Lucky Kotten, inden han i 1986 vendte tilbage til Sverige på Blädingeås Stutteri, hvor John Erik Magnusson efter sigende gav Walther Kaiser-Hansen et forskud på 500.000 SEK – helt uhørt dengang, men ”Kaiseren” forstod at smede mens jernet var varmt.
Walther Kaiser-Hansen gik i det hele taget meget op i markedsføringen af My Nevele og førte meget omhyggelige statistikker på hans resultater i avlen.
Alle, der mødte Walther Kaiser-Hansen på staldterrænet på Lunden, blev præsenteret for de nyeste statistikker, hvor han på kryds og tværs sammenlignede My Nevele med alle de andre tophingste, primært i Sverige – Pershing, Zoot Suit, Quick Pay, Snack Bar med flere.
Man kunne måske smile lidt af hans utallige statistikker, men man forstår samtidig hans stolthed over My Nevele, som alene i Sverige blev far til 336 afkom, der tilsammen vandt godt 40 millioner SEK.
Walther Kaiser-Hansen var - med rette - stolt af My Nevele, der tilsyneladende trivedes med selskab i alle aldre. (Foto: Burt Seeger)
Som i Danmark lykkedes det heller ikke i Sverige for My Neveles afkom at vinde nogle af de klassiske årgangsløb, men syv af hans afkom tjente ove 1 million SEK og det var som regel solide, langtidsholdbare heste, der vandt masser af løb.
Efter tre år i Sverige fulgte et par sæsoner i Norge, hvor My Neveles klart bedste afkom er Nevele Cero O (1.12,5a-3,6 mill. NOK), der senere blev eksporteret til Holland, og siden stod My Nevele også i både Danmark (Stutteri K), Polen (Stutteri Simoni) og Finland, hvor han på tre år (1992-94) blev far til i alt 175 afkom. Det blev dog overordnet set en mindre fiasko, idet ingen af afkommene tjente over 300.000 kr.
My Nevele vandt ofte med "hele og halve opløb", når den startede på Charlottenlund Travbane. Den fik samlet set også fin succes i avlsboksen. (Foto: Burt Seeger)
Den sidste tid
I en alder af 28 år vendte My Nevele tilbage til Danmark, hvor han blev opstaldet på Stutteri K i Krogstrup ved Jægerspris hos Helge Olsen, som sammen med Jørgen Grynnerup og John Porsdal lejede hingsten af Walther Kaiser-Hansen.
- Jeg kan huske, at Walther fik 300.000 kroner forud, men det viste sig at være en underskudsforretning for My Nevele fik ingen føl, fortæller Helge Olsen.
- Vi hentede My Nevele i Sverige, men han var godt slidt da han kom herned og skulle egentlig bare have det lidt godt på sine gamle dage.
- I 2004 arrangerede Lunden et 30-års fødselsdagsløb for My Nevele, hvor han førte feltet op med Walther i sulkyen. Vi var nødt til at give ham et nyredækken på, fordi han efterhånden var blevet så mager og ”afpillet” – men det var nu en rigtig hyggelig dag og jeg er sikker på, at Walther nød at være genforenet med My Nevele en sidste gang.
Walther Kaiser-Hansen og My Nevele på deres sidste æresrunde sammen. Få måneder efter, at dette billede blev taget, døde hingsten. (Foto: Burt Seeger)
My Nevele døde i december 2004 – en morgen blev han fundet død i sin boks, død af hjertestop - og er begravet på Stutteri K ved siden af følhoppen Ixa Spin, der blev mor til et af hans bedste afkom i Danmark, Jarl Ixa.
Efter sin død blev My Nevele benyttet til nogle få hopper på frostsæd og resultatet blev danskfødte Os Moseby samt de to svenskfødte tvillinger, Orkan Zoo og Ocean Zoo.
My Nevele strækker ud i hans velmagtsdage. (Foto: Burt Seeger)
Af Travsportens Hall of Fame/Henrik Berg