Gerhard Petersen med sin derbykandidat i 1953, Oliver the Great. Gerhard Petersen med sin derbykandidat i 1953, Oliver the Great.

Gerhard Petersen

Gennem 50 år drev Gerhard Petersen trænerforetning på Charlottenlund Travbane. Han vandt såvel Derby, Kriterium, Opdrætningsløb og Mesterskab for Danmark, hentede en af landets bedste avlshingste hertil fra USA og var en agtet formand for Trænerforeningen.

Gerhard Petersen (født 1911) voksede op tæt ved Amager Travbane, hvor hans forældre ejede Amager Mølle. Hans far døde imidlertid ganske tidligt, og hans mor stod derfor alene med ansvaret for ham og hans to brødre. 

I 1922 åbene Amager Travbane, og i en alder af 10-11 år begyndte Gerhard Petersen ganske ofte at komme i stalden hos forskellige hestefolk med tilknytning til Amager-banen.

Efter sin konfirmation startede han med at hjælpe til med staldarbejde og træningskørsel hos Hans Andersen, og siden fulgte ophold hos forskellige trænere, inden han afsluttede sin uddannelse gennem flere års ansættelse hos en af datidens allerstørste trænernavne, Hall of Fame-udnævnte Paul Groch.

I 1931 opnåede han topkarakterer på trænerskolen, og samme år - mens han stadig var jockey hos Paul Groch - vandt han sin første sejr med hesten Leonardo på Amager Travbane. Sejren faldt i øvrigt på hans egen fødselsdag, 26. juli. 

Året efter, i 1932, valgte han i en alder af blot 21 år at nedsætte sig som selvstændig træner på de københavnske travbaner. Det blev starten på en karriere, der siden strakte sig gennem næsten 50 år.

undefined
Gerhard Petersen omkring 1932 ved karrierestart

Fik gennembuddet med Tella the Great

I starten af trænerkarrieren gjorde Gerhard Petersen ikke det helt store væsen af sig. Han drev en forholdsvis lille stald, og det første år som træner blev det kun til en enkelt sejr. I 1933 blev det til tre sejre for staldens heste, mens han i 1934 og 1935 tog syv sejre hvert år.

Han fik dog gradvist flere og flere heste i træning, og hans gennembrud kom i kølvandet på, at han i midten af 1935 fik den toårige Forest Fire-datter Tella the Great i træning. 

Hun var faldet efter en af den tids allerbedste følhopper, Hall of Fame-udnævnte Marie The Great, og hun blev købt til stalden af Gerhard Petersens trofaste hesteejer Hans Dirchsen.

Tella the Great startede syv gange som toåring, men uden at vinde løb. Hun tog til gengæld revanche i de efterfølgende år. Som treåring i 1936 vandt hun fem ud af ti starter. Blandt triumferne var Kriteriumsprøven og Kriterium, hvor Tella the Great vandt som storfavorit. 

Udover kriteriesejren tog flere af staldens øvrige heste en del sejre det år, og 1936 blev i det hele taget et rigtigt godt år for Gerhard Petersen med i alt 19 staldsejre.

undefined
Gerhard Petersen med Tella the Great før hoppens start i Dansk Trav Derby 1937.

Derbysejr som storfavorit 

Tella the Greats fireårssæson startede uden den helt store succes, men i Derbyprøven havde Gerhard Petersen hoppen på toppen, og efter en besnærende sejr blev hun gjort til storfavorit i selve derbyet.

Derbysejren kom også i hus, da Tella the Great efter et roligt løb midt i feltet let afvæbnede konkurrenterne over den sidste omgang. 

Se også: Dansk Kulturarv - Dansk Trav Derby 1937

Tella the Great betegnes som den bedste hest i Gerhard Petersens karriere. Sammen vandt parret 30 sejre, men hoppen måtte senere ulykkeligt aflives efter et styrt i et dameløb på Amager Travbane i 1942.

Få centimeter fra Triple Crown-sejr

Med derbysejren i 1937 etablerede Gerhard Petersen sig blandt de førende trænere i København. Stalden bestod i de efterfølgende år af flere sejrsheste, og der var også tilgang af flere interessante ungheste. 

En af dem, der tegnede stalden i slutningen af 1930'erne, var Full Worthy-sønnen Bjørn. Den vandt Dansk Opdrætningsløb 1938 i ny løbsrekord og som hurtigste toåring i Europa dette år, og året efter sejrede den i Kriteriumsprøven og Dansk Trav Kriterium - begge sejre kom i hus efter galop. 

undefined
Gerhard Petersens sejr i Opdrætningsløbet 1938 med Bjørn foran inderbanens Blitzie Dear (Gunnar Vang Andersen). Ny toårsrekord 1.27,0.

Som fireåring gjorde Bjørn det også rigtigt godt, og hesten var faktisk kun få centimeter fra at blive travsportens tredje Triple Crown-vinder. I Dansk Trav Derby 1940 udkæmpede den hårdt med Bellwood og Arnold Jensen om sejren. En duel, der dog til sidst faldt ud til Bellwoods fordel.

undefined
Opløbet i derbyet 1940, hvor Bjørn (Gerhard Petersen) yderst i banen er centimeter fra Bellwood (Arnold Jensen).

En stabil forretning

Op gennem 1940'erne og 1950'erne drev Gerhard Petersen en stabil trænerforretning, og han positionerede sig blandt de fire-fem bedste trænere herhjemme. 

Gerhard Petersen satsede ikke på at blive champion, ligesom hans karriere heller ikke var karakteriseret af mange storløbssejre.

Til gengæld fokuserede han på at give hestene lange karriereforløb med mange sejre. I den forbindelse kan nævnes hoppen Ranja Roy, der tog ikke mindre end 41 sejre i hans regi.

Senere i karrieren havde Gerhard Petersen Ruder Konge i en kort periode, sæsonen 1961, og her vandt de Mesterskab for Danmark sammen, samtidig med at Ruder Konge blev kåret til ’Årets Hest’ i København.

undefined
Ruder Konge og Gerhard Petersen efter sejren i Mesterskab for Danmark 1961.

Nåede over 1.500 sejre

Gerhard Petersen vandt championatet i København tre gange i løbet af sin karriere. Første gang i 1959 med 61 sejre, og siden i 1961 og 1963 med henholdsvis 73 og 69 sejre.   

I alt nåede han at vinde 1577 løb i karrieren, hvor sejr nr. 500 kom med Lexington i 1948, sejr nr. 1000 med Ranja Roy i 1960 og sejr nr. 1500 med Lasse Borup i 1970.  

Da Gerhard Petersen i starten af 1971 havde vundet sin karrieresejr nummer 1.534, passerede han Sofus Sørensen som den næst oftestsejrende travkusk i Danmark. På det tidspunkt var han kun overgået af N.J. Koster, der i sin karriere nåede op på 2.328 sejre.

Læs også: Gerhard Petersens storløbssejre og championater

undefined
Gerhard Petersen kørte fireårsrekord 1.18,9 i 1958 med Ursus the Great. Det gik ’så stærkt’, at kasketten fløj af i opløbssvinget.

Formand for Trænerforeningen

Gerhard var i sin fremtoning en rolig og velafbalanceret person, der i sin omgang med hestene og med sin forsigtige managering af disse var en sand pryd for sporten. Han satte en ære i altid at præsentere heste, sulkyer og seletøj i fineste stand. 

Han var i en årrække en agtet formand for Trænerforeningen, og han knyttede venskabsbånd til de øvrige skandinaviske landes fremtrædende trænere som f.eks. Nordin-brødrene. Samtidig var han nok den tætteste kollega til den noget tillukkede Koster.

Han var en elegant kusk, der meget betegnende blev karakteriseret som en fin dirigent med små armbevægelser, og fra de tidlige år omtaltes især hans finishkørsel med hoppen Tella the Great. Den afventende kørsel blev et særkende for ham karrieren igennem, og kørestilen mindede om Holger Fischmanns fra de forrige årtier.

Gerhard Petersens fairness i sulkyen blev flere gange præmieret af Travsportsinteresseret Ungdom, der en gang om året i en længere periode overrakte ’Gentlemanpokalen’.

undefined
Tre af ’de store’ samlet. Gerhard Petersen og Mark Ingdam siger farvel og tak til Koster ved dennes sidste start og sejr i december 1960.

Fik Frosty Hanover til Danmark

Gerhard Petersen var manden, der sammen med kollegaen Palle Sperling blev sendt til USA for at indkøbe en ny avlshingst til Foreningen af Travopdrættere i Danmark.

Det lykkedes dem at erhverve Star’s Pride-sønnen Frosty Hanover, der skulle vise sig at blive en af de mest betydende avlshingste i dansk traveravl. 

Frosty Hanover fik derbyvindere som Max Hanover, Nu Bangsbo, Brilliant H og Ejnar Vogt, og blandt hans døtre af høj kvalitet var rekordholderen Napalm.

Læs også: I ”Gå med i Lunden” skriver Flemming Ettrup om indkøbet af Frosty Hanover

Købte gård på landet

I 1960'erne etablerede Lunden-trænere som Walther Kaiser-Hansen og Hans Bagge træningscentre på landet - og Gerhard Petersen fulgte trop.

Han købte Stutteri Skovbo i Grønholt mellem Hillerød og Fredensborg i midten af 60'erne, og stedet dannede ramme om hans trænerforretning gennem en årrække.

undefined
På gården i Grønholt havde Gerhard Petersen både løbsheste og avlshopper gående. 

I de sidste år af trænerkarrieren etablerede Gerhard Petersen en popstald sammen med svigersønnen Helge Rasmussen, indtil han selv faldt for aldersgrænsen ved udgangen af 1981.

Gerhard Petersen gik bort i 1995.

undefined
Gerhard Petersen med Stargazer i slutningen af karrieren

Vi har nedenfor bragt flere links angående Gerhard Petersen og hans karriere, og her fremgår det med al ønskelig tydelighed, hvilken status han havde blandt kolleger og i den skrivende presse.

Visse klips og fotos er udlånt af Gerhards datter Ellis Rasmussen og fra Henrik Berg, Travsportshistorie.dk

Af Travsportens Hall of Fame/Carl Christian Junge og Lars Donatzky

 

Link 1: "Vores træneres mest berømte heste". Af Quickly i Væddeløbsbladet 1947.

Link 2: "40 år som travtræner". Af Kaj Hansen i Væddeløbsbladet 1972.

Link 3: "Trav og Galopsportens Årsrevy 1991". Karl Henning interviewer den da 80-årige Gerhard Petersen.

Link 4: Flemming Ettrup interviewer den nypensionerede Gerhard Petersen ved karriereafslutning i 1981. Fra Lundens program.

Link 5: "Travsporten er også for piger". Berlingske Tidende 1980 i forbindelse med Ellis Rasmussen ansættelse i stalden. Skrevet af Inga Nielsen (Mrs. Quickly)

Link 6: "Gerhard Petersen 50 år". Fra Væddeløbsbladet juli 1961

Link 7: Læs også Henrik Bergs store portræt af Gerhard Petersen på Travsportshistorie.dk