Paul Groch med derbyvinderen fra 1932, Jim Bingen. Paul Groch med derbyvinderen fra 1932, Jim Bingen.

Paul Groch

Tyske Paul Groch havde stor succes som træner i Danmark gennem flere årtier, bl.a. i 1920'erne og 1930'erne. Han vandt Dansk Trav Derby hele tre gange, men gjorde sig også bemærket uden for banen som en meget aktiv trænerformand.

Paul Groch blev født 18. april 1879 i Tyskland. I mere end 30 år var han med til at præge dansk travsport. Han vandt sin første sejr i 1913 med Midnight, og allerede året efter tog han sin første klassiske sejr med hoppen Edelweiss i Dansk Trav Derby, mens den sidste storsejr dateres til 1943 med Bellwood i Mesterskab for Danmark. Året efter døde han af sygdom.

I Double King havde Groch tre år i træk (1926-1928) Danmarks hurtigste indlænder, som gradvis sænkede indlænderrekorden til 1:22,1.

undefined

Dorrit Diamond bliver en overlegen vinder af Kriteriet 1941 med Groch i sulkyen

Med Brooke Worthy havde han de tre første års vinder af Internationalt Pokalløb, og han blev den første kusk, der med en og samme hest vandt alle Amagers grand prix’er, da Dorrit Diamond i 1942 vandt 4-års grand prix’et. Denne bedrift blev kun kopieret af Walther Kaiser med Emigrant 21 år senere.

Læs også: Paul Grochs storløbssejre

undefined

Groch og Double King afviser Frank Starr og Advance Guard med det mindst mulige. Internationalt pokalløb og paraplyer 1923. Det var 2. sæson på Amager.

Af hans andre gode heste kan nævnes Alex, og Groch var også manden, der udviklede USA-importen Harrison Dillon, som senere i karrieren blev trænet af N.J. Koster.

undefined 

Efter derbysejren med Golden Arrow

Aktiv som trænerformand

På det organisatoriske plan var Paul Groch meget aktiv som trænerformand, og det var i tæt samarbejde med DTS-formand Johs. Ulrich og sekretær Helge Marks-Jørgensen, at denne trio udarbejdede en helhedsløsning i mellemkrigstiden, der fik stor betydning for dansk travsport.

undefined 

Paul Groch, Max Rabenhorst og Peter Andersen omgivet af hesteejere i 1931.

Paul Groch var ligeledes manden bag indførelsen af startmaskinen i 1930, der erstattede den stærkt kritiserede flagstart, og han var som trænerformand aktiv ved indførelsen af den materialebegrænsning på højst 20 3-årige og ældre heste i træning pr. år, der blev indført i 1924 for at beskytte den ’lille’ træner.

Læs også: Portræt af Paul Groch på Travsportshistorie.dk

Stortrænerne Koster, Sofus Sørensen og Månsson meldte sig senere ud af trænerforeningen i protest. Men det problem blev løst ved at kræve, at enhver med licens skulle være medlem af trænerforeningen (og dermed følge bestemmelserne). Sådanne materiale-begrænsninger holdt sig til 60’erne.

undefined

Paul Groch kæmpede organisatorisk for den ’lille’ træner. 

I bogen "Gå Med i Lunden", der blev udgivet af DTS i anledning af 100-års jubilæet i 1991, skriver Flemming Ettrup følgende om Groch (og Fischmann).

Af Travsportens Hall of Fame/Carl Christian Junge og Lars Donatzky